Cum să joci Bridge-vechi - reguli de joc

Bridge-vechi
Online Game Room - Bridge-vechi
Bridge este un joc de cărţi clasic care este jucat de 4 persoane în 2 grupuri competitive, având la dispoziţie 52 de cărţi.

70 jucători online!

MOD DE JOC

În general, jocul Bridge constă în două faze – o fază de licitare și una de jucare. Pe parcursul primei faze, jucătorii declară ce număr de levate vor duce și ce culoare vor să fie atu-ul lor. Pe parcursul celeilalte, încearcă să declare levatele (declaranți) sau să prevină declaranții să ducă levatele (apărătorii).

LICITAREA

Când jucătorii primesc cărțile, este timpul pentru licitație. Jucătorii oferă numere specifice împreună cu culorile. Numărul reprezintă numărul de levate pe care un jucător declară că le va lua (cu partenerul său) în acea tură. Este întotdeauna 6 levate plus numărul declarat, de exemplu 4NT înseamnă 10 levate (6 4). Celălalt număr înseamnă întotdeauna culoarea unei cărți. Valoarea unei culori depinde de ierarhia licitării. Este prezentată mai jos:

TreflăCea mai mică culoare
Romb 
Inimă roșie 
Inimă neagrăCea mai mare culoare, dar nu pe parcursul licitației
NT (fără atu)Cea mai mare licitare- înseamnă că nu va fi un atu de culoare

Înseamnă că primul jucător poate să liciteze cât vrea. Dar ceilalți jucători pot licita doar același număr cu o culoare mai mare sau o culoare mai mică cu un număr mai mare, de ex., după 1 jucătorul următor nu poate licita 1 -dacă vrea să liciteze treflă, trebuie să ofere 2, pe parcursul licitației, jucătorii pot spune și PAS. În general, pas înseamnă că jucătorul nu licitează în momentul respectiv (dar doar în general; există mai multe convenții de licitare. Pentru mai multe detalii consultă secțiunea CONVENȚII). Dacă o licitare este înțeleasă greșit de către adversari, butonul Explică este disponibil). Apoi este disponibilă opțiunea de chat pentru a explica licitarea. (Această informație nu este disponibilă pentru partener. Se bazează pe faptul că ambii jucători realizează înțelesul unei licitații discutabile).

Sistemul Internațional de punctare (cel mai popular este bazat pe RUBBERS.Ce este un rubber? O pereche câștigă un Rubber la câștigarea a două jocuri. Totuși, prin câștigarea unei mâini nu înțelegem câștigarea jocului! Depinde de numărul de puncte primite. Trebuie să aveți cel puțin o sută pentru a câștiga jocul. În acest sistem foaia de punctare este împărțită printr-o linie orizontală. Sub linie jucătorii primesc puncte pentru levatele declarate pe parcursul licitației. Valoarea acelor levate depinde de culoarea levatelor. Jocul este câștigat și terminat când o pereche primește 100 de puncte sub linie. Pentru acest număr de puncte la o mână o pereche trebuie să completeze 3NT 4, 4 , 5 or 5.Levatele minore de culoare valorează 20 de puncte, cele majore NT 30 de puncte. Există o excepție – prima levată fără atu valorează 40. De exemplu – un jucător a câștigat contractul 3. Pentru acest contract primește 90 de puncte (3X30). Dacă ar fi 3NT, ar fi 100 de puncte (Prima levată pentru 40 plus încă una 30X2 egal 100). Linia împarte foaia de punctaj în două părți. Deasupra liniei sunt punctele bonus, sub linie – punctele de bază pentru levatele licitate. Fiecare levată în plus, puncte bonus pentru rubber, slem mare și slem mic sunt plasate peste linie. Este posibilă dublarea sau redublarea contractului. Dacă aceasta se întâmplă și contractul este îndeplinit, jucătorii primesc puncte în plus. Un joc dublu dublează punctele primite sub linie, re-dublarea jocului înseamnă de patru ori numărul de puncte. De exemplu contractul pentru joc dublu 4va oferi perechii câștigătoare 160 de puncte în loc de 80 fără dublă (Același contract re-dublat va valora 320 de puncte). Când un contract terminat va avea mai puțin de 100 de puncte, va fi numit „scor parțial” sau „parțial”. Înseamnă că acel joc poate fi format din două sau mai multe parțiale. Deci, așa cum am menționat anterior, câștigarea mâinii nu înseamnă câștigarea jocului. Când o echipă câștigă un joc rubber, este numită "VULNERABILĂ" Perechile vulnerabile primesc mai multe puncte bonus și mai multe puncte de penalizare.

Puncte primite pentru:

Levate(sub linie): Pentru culoare , 20 pentru fiecare levată licitată, pentru , și NT - 30 pentru fiecare levată licitată (40 pentru prima levată NT). Pentru joc DUBLU,înmulțit cu 2, pentru RE-DUBLARE - înmulțit cu 4;
Levate în plus (peste linie ): dacă nu sunt dublate au aceeași valoare ca levatele de sub linie. Dacă sunt dublate și nu sunt vulnerabile, 100 de puncte pe levată. Dacă sunt dublate și vulnerabile, 200 de puncte pe levată. Dacă sunt re-dublate, această valoare înmulțită cu 2.
Penalizări (care sunt câștigate de către o pereche de apărători când un declarant nu poate îndeplini contractul): Când un declarant nu este vulnerabil, adversarii câștigă 50 pe levată, când sunt vulnerabili – 100 pe levată. Când un declarant nu este vulnerabil și contractul a fost dublat adversarii câștigă 100 pentru prima penalizare, 200 pentru următoarele. Când un declarant este vulnerabil și contractul a fost dublat, adversarii câștigă 200 pentru prima penalizare și 300 pentru următoarele. Toate penalizările redublate sunt dublul celor dublate. De exemplu când declaranții vulnerabili decid să joace un contract 4NT care a fost dublat și au fost trei levate, adversarii câștigă [(200 300 300)x2] 1600 când jocul este terminat.
100 de onoruri și 150 de onoruri:Nu folosim această regulă. Aceasta spune că dacă un jucător are în mână patru din cele mai mari atu-uri, trebuie să primească 100 de puncte bonus (indiferent dacă este declarant sau apărător). Dacă un jucător are toate onorurile de atu – As, Rege, Damă, Valet, Zece – este 150. Această regulă nu este foarte populară, deci am decis să nu o implementăm.
Câștigarea bonusului rubber (peste linie): Când o pereche termină prima un joc rubber (2 jocuri), aceasta primește 700 de puncte (dacă adversarii nu au câștigat nici un joc) sau 500 depuncte (când adversarii au câștigat un joc).
Câștigarea slemului mic (peste linie a): SLEMUL MIC este un contract de 6 levate de orice culoare. 500 de puncte dacă un declarant nu este vulnerabil, 750 dacă este vulnerabil.
Câștigarea slemului mare (peste linie): SLEMUL MARE este un contract de 7 levate de orice culoare. 1000 de puncte dacă declarantul nu este vulnerabil, 1500 dacă este vulnerabil.

Aici este un exemplu de scor pentru rubber Bridge:a) NS (perechea Nord-sud) licitație 3NT - 9 levate și contractul îndeplinit fără nici o levată în plus. 100 de puncte sub linie (înseamnă că o pereche NS a completat un joc și foaia de scor este împărțită cu încă o linie orizontală);

b) WE (perechea Vest-Est) licitație 2, care a fost îndeplinită fără nici o levată în plus;

c) WE licitație 2, care a fost dublată și re-dublată. Contractul a fost îndeplinit cu o levată în minus. Aceasta înseamnă că perechea NS primește 200 peste linie (o levată în minus dublată și redublată = 200);

d) WE licitație 4 contract îndeplinit, ceea ce înseamnă 120 de puncte sub linie. Perechea WE a terminat un joc și foaia este împărțită cu încă o line;

e) WE licitație 6NT și contract îndeplinit. Asta înseamnă 190 de puncte sub linie. Acesta este al doilea joc câștigat de această pereche, ceea ce înseamnă că este joc rubber. Pentru aceasta, perechea primește puncte bonus – 500 pentru rubber, 750 pentru slem mic (WE – vulnerabilă).

Deci, WE a câștigat jocul rubber cu 1620 la 300. Dar trebuie observat că, câștigarea jocului rubber nu înseamnă întotdeauna câștigarea întregului joc deoarece câștigătoare este perechea cu cele mai multe puncte. Toate punctele apar la sfârșitul jocului într-o foaie de punctaj (roșie).

În afară de sistemul internațional de punctare există și alte sisteme. Deși acele sisteme sunt populare doar în anumite țări, mulți jucători de bridge le folosesc. În jocul nostru jucătorii pot alege. Aici aveți descrierile:

CHICAGO

Sistemul Chicago diferă de scorarea normală a jocului rubber Bridge. În rubber Bridge este imposibilă prezicerea numărului de mâini de care va fi nevoie în joc. Sistemul Chicago este format din patru mâini. Bonusul pentru un joc este de 500 de puncte când perechea este vulnerabilă și/sau 300 de puncte când nu este vulnerabilă. Pentru jucătorii parțiali 50 de puncte este un bonus special – 50 pentru fiecare dublă într-un contract îndeplinit. Există o diferență și în ceea ce privește levatele în minus – dacă o pereche este vulnerabilă primește 100 de puncte pentru prima, 200 pentru a doua și 300 pentru următoarele. În comparație cu sistemul internațional, mai este un lucru important – vulnerabilitatea nu este câștigată după un joc câștigat ci este primită de jucători după cum urmează:

Mâna 1: Dealer N, ambele părți ne-vulnerabile;
Mâna 2: Dealeri E, NS vulnerabili;
Mâna 3: Dealer S, SW vulnerabili;
Mâna 4: Dealer W, ambele părți vulnerabile.

Această schemă poate fi repetată de mai multe ori.

IMP

Numit și Chicago cu scorare rusească.

Acest sistem diferă de Chicago doar în ceea ce privește calcularea punctelor. Elimină elementul noroc în jucarea jocului.

În pachet sunt câteva cărți a căror valoare este mai mare decât a celorlalte, acestea fiind numite Onoruri. După terminarea jocului ambele perechi numără punctele pe care le aveau înainte de joc. Punctele de onoare sunt calculate după cum urmează:

Fiecare As: 4 pct.
Fiecare Rege: 3 pct.
Fiecare Damă: 2 pct.
Fiecare Valet : 1 pct.

Înseamnă că într-un pachet sunt 40 de puncte. O pereche care primește mai multe puncte își găsește valoarea teoretică în tabelul următor:

Puncte așteptate:
Puncte de onoare: Ne-vulnerabil:Vulnerabil:
2000
215050
227070
23110110
24200290
25300440
26350520
27400600
28430630
29460660
30490690
31600900
327001050
339001350
3410001500
3511001650
3612001800
3713001950
3813001950
3913001950
4013001950

Aceasta este valoarea punctelor de Bridge pe care o pereche ar trebui să le primească cu numărul specificat de puncte de onoare în mână. Este comparată cu valoarea reală a punctelor primite. Diferența dintre acele valori este transformată în IMP.

Diferențe de puncteIMP
0 -10 0
20 - 401
50 - 802
90 - 1203
130 - 1604
170 - 2105
220 - 2606
270 - 3107
320 - 3608
370 - 4209
430 - 49010
500 - 59011
600 - 74012
750 - 89013
900 - 109014
1100 - 129015
1300 - 1490 16
1500 - 174017
1750 - 1990 18
2000 - 224019
2250 - 249020
2500 - 299021
3000 - 349022
3500 - 399023
4000 and more24

De exemplu, dacă o pereche a primit cu 50 de puncte mai mult decât era previzionat, primesc 2 IMP. Dacă diferența este -170, ceea ce înseamnă că o pereche a avut mai puțin decât era de așteptat pierd 3 IMP. Restul regulilor sunt aceleași ca la sistemul Chicago.

BĂTRÂNUL POLONEZ

Bătrânul Polonez diferă de sistemul internațional doar în ceea ce privește numărul de puncte primite. În primul rând, este o valoare diferită a levatelor:

Atu de culoare: 6pct.
Atu de culoare : 7pct.
Atu de culoare: 8pct.
Atu de culoare : 9pct.
Atu de culoare NT: 10 pct.

Desigur, jocul dublu dublează numărul de puncte, re-dublarea înseamnă de 4 ori numărul de puncte.

Sunt penalizări mai mari pentru pierderea slemului mic (2000) și a slemului mare (4000). Jucătorii primesc puncte pentru levatele în plus (ne-vulnerabil 100, 200 pentru joc dublu, vulnerabil 200, 400 pentru joc dublu), nelicitarea slemului mare (200), slemul mare (400), jocuri (1000 pentru primul, 2000 pentru al doilea). Este de asemenea și un bonus special (100) pentru licitarea de 4 ori.