GUESS_WHO_

 
Присоединился: 29.12.2007
O singura certitudine, o singura convingere :odata cu timpul toate se schimba. :) Metamorfoza – unicul adevar incontestabil
новый уровень: 
очков нужно: 167
Последняя игра
Бинго

Бинго

Бинго
168 дня назад

Spiritul de turma : bun sau rau?

https://www.youtube.com/watch?v=1hOhrtKXmAA

Inevitabil, oamenii prin natura lor sociala si obligati de conjuncturile vietii aleg sa devina un element al  “turmei”. Sunt deja banale si arhicunoscute, din filmele americane, bandele de gangsteri carora li se impotrivesc trupele de ordine, sau sedintele grupurilor de suport organizate din atat de multe motive si pentru atat de multe cauze ca nu-mi ajunge pagina sa le enumar.  

Dincolo de acestea, fiecare dintre noi alegem la un anumit moment sa facem parte dintr-o fractiune sau alta: asa, bunaoara, ne alaturam unui partid, suntem suporterii unei echipe, avem un grup de prieteni, facem parte din "turma" pastorita (si aceasta impartita in  ortodocsi sau catolici) sau, dimpotriva suntem atei, suntem jucatori de poker sau sahisti, ne imbracam dupa moda anului sau din contra adoptam un stil desuet ori avangardist sau, in cazurile mai fericite din punctul meu de vedere preferam sa ne intolim intr-o maniera individuala si personalizata. (Din punct de vedere vestimentar as fi tentat a spune ca a fi “la moda” este cel mai simplist mod de a spune “mi-am aruncat originalitatea la gunoi si am intrat in  turma”.)

Despre grupuri Freud nota in scrierea sa “Psihologia de grup si analiza eului” ca impulsurile (si actiunile) grupului  pot fi brutale, lase, nemiloase si miselesti,  insa instinctul gregar va devansa interesul personal si chiar pe cel de auto-conservare, eclipsand ratiunea individuala si constiinta personala pana la a-l aduce pe om la un stadiu inferior, cand supus liderului gloatei va renunta la interogarea eului si se va supune orbeste.

Eu cred ca, desi, in genere, afilierea la un grup sau altul duce inevitabil la pierderea  unei parti a ego-ului si anumite interese de ordin personal ne vor obliga, de-a lungul vietii, sa “ne integram” si sa mergem cu “valul” ne suntem in fiecare clipa datori, noua insine, sa nu ne abandonam constiinta si sa nu  renuntam la introspectie.  Numai asa alegerile noastre ca parte individuala asociata unui grup vor face ca, in loc sa fim doar dintre cel multi sa fim si unul anume.

Noi am ales sa fim parte a “turmei gamedesire”, si ca orice grup avem parte de interdependenta si interactiune intre membri; iar daca vom sapa mai adanc, vom descoperi “bisericutele” create pe motive de simpatie si antipatie.    Daca vorbim de afinitati lucrurile sunt agreabile si nu am sa dezvolt aceasta latura, cand insa trecem la aversiuni lucrurile pot lesne degenera, mai ales daca forta hegemonica este manata de ostilitate si in plus simte sustinerea "turmei".

Deci ce faci atunci cand, orbit de ura si frustrare si lipsit de carjele celor 7 ani de acasa si ale educatiei si culturii devii  un “geniu neinteles” sustinut de doi-trei pentru care activitatea gandirii logice este un exercitiu despre care n-au auzit niciodata necum sa-l realizeze?

Oare e intradevar raspunsul corect in multi-conturi si nick-uri artificiale precum Bovengus?  Si chiar crede posesorul acestuia ca noi habar nu avem cine-i papusarul care-i misca sforile?     


Mult zgomot pentru nimic  – W. Shakespeare

Umiliti si obiditi  -  F.M. Dostoievski

La rascruce de vanturi – E. Bronte

Ţărmul Syrtelor  - Julien Gracq

Ultimul Mohican – J. F. Cooper

Moarte si viscol -S.Hassel

EMMA – J. Austin

Scrisori  - J. Keats

Cocosatul -  P.Feval

P.S.  Fiecare cu ce-l preocupa  (stie) … tu - nick-uri, eu - carti.